niedziela, 23 lutego 2020

Ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe jakie miałam ( chyba) okazję próbować, przepisów na nie jest wiele ja posiłkowałam się tym i choć nie wyszło tak urodziwe jak Ani to jest przepyszne. Do solidnej porcyjki ciasta oczywiście kawa, a jak kawa to w pięknym i kolorowym kubeczku od https://swiatkubeczkow.blogspot.com/2020/02/kubek-na-powitanie-wiosny.html , Polecam bo pijąc kawę czy herbatę z tak kwiecistego kubka mamy wprost wrażenie, że czujemy zapachach tych kwiatów, a wiosna jest coraz bliżej nas :)


Ciasto marchewkowe

ciasto;
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
180 ml oleju
4 jajka
30 dag marchewki
12 dag musu z jabłek
krem :
25 dag serka mascarpone
15 dag masła
10 dag cukru pudru
wykonanie;
Marchew obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i szczyptę soli, wymieszać na sucho. Jajka wbić do startej marchewki, wsypać cukier i wymieszać, następnie wlać olej i dodać mus jabłkowy ( u mnie ze słoika, ale można też rozgotować i wystudzić jabłka ). Dokładnie wszystkie składniki wymieszać tylko przy użyciu łyżki, dodać mieszankę suchych składników i ponownie dokładnie wymieszać.
Formę (33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 175 st około 35 minut, po upieczeniu wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty. Blaty ciasta wyjdą dość cienkie i ciasto nie będzie bardzo wysokie, więc jeśli ktoś woli wyższe to musi ciasto przeciąć w połowie na dwa równe kwadraty i wtedy po przełożeniu kremem wyjdzie wysokie.

Krem:
Serek przełożyć do miseczki i ucierać przy pomocy robota w trakcie dodawać porcjami miękkie masło i cukier puder, ucierać do momentu  uzyskania ładnego kremu.

Krem podzielić na pół, jedną częścią posmarować spód ciasta, przykryć drugim plackiem i na wierzchu rozsmarować resztę kremu, odstawić do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. Ciasto przed podaniem dowolnie ozdobić.











1 komentarz:

  1. E tam, też smakowite ciacho Ci wyszło :) Ja bym chętnie się poczęstowała :) A może spróbowałabyś mojej wersji? Jakby co to polecam: https://www.mojadelicja.pl/ciasto-marchewkowe/
    Pozdrawiam ciepło, miłego dnia!
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody