Sernik na zimno
1 kg sera w wiaderku
1/2 litra śmietany 30%
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
5 łyżeczek żelatyny
dodatkowo:
herbatniki pełnoziarniste
1 galaretka malinowa
Wykonanie:
Blaszkę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie herbatnikami.
W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową i żelatynę, przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno.
Ser utrzeć z cukrem pudrem do utartego dolać płynną, ale zimną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać na koniec masę serową delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
Na ułożone w formie herbatniki wylać masę serową, wyrównać i wstawić do lodówki , aby masa zastygła. Kiedy masa się zetnie zalać ją galaretką malinową przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin w tym czasie herbatniki zmiękną, a ciasto dokładnie zastygnie.
Wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda uroczo. Pychotka.
OdpowiedzUsuńtak dawno nie robiłam sernika na zimno :) chyba musze zrobić taki sam :)
OdpowiedzUsuńja zaraz się za niego zabieram,pojawił się na blogu jak gdyby na moje życzenie:)
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to :)
UsuńWitam.Czy ta zelatyna jest konieczna skoro jest galaretka?
OdpowiedzUsuńRaczej tak z samą galaretka to bardziej jako deser do pucharków bo bez niej nie jest taka zwarta ta masa serowa.
UsuńWłaśnie zrobiłam razem z dziećmi i wyszedł orzepyszny ��dziekuje za przepis życzę Wesołych Świąt ��
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię, cieszę się bardzo, że smakowało, my też bardzo go lubimy :) pozdrawiam :)
UsuńSuper wygląda jutro zabieram się za pieczenie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper przepis jutro biorę się do pieczenia pozdrawiam i dziękuje
OdpowiedzUsuń