Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka który nie tylko ma być słodki, ale też cieszyć oko :) . Mazurek z pomarańczową glazurą jest bardzo prosty w przygotowaniu bo dekoracja to już zależy od naszych możliwości i chęci jest też pyszny i pięknie pachnie na 100% będzie piękna ozdobą tych Świąt.
Mazurek z pomarańczową glazurą
Ciasto:
18 dag mąki pszennej
5 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
Glazura:
6 dag masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą , dodać
pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około
30 minut po tym czasie ciasto rozwałkować na około ½ cm i wyciąć kształt mazurka z resztek foremką
wyciąć kwiatuszki i ułożyć je jeden na drugim lekko dociskając dookoła mazurka,
nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec około 15 minut z tej
porcji ciasta wychodzą dwa mniejsze lub jeden większy mazurek.
W garnku stopić masło i dodać cukier, zagotować do gotującej
się masy dodać sypką galaretkę i śmietanę, mieszając zagotować i gotować
jeszcze około 2 minut, odstawić do
wystudzenia.
Zimną glazurą polać upieczony i wystudzony spód mazurka,
odstawić do lodówki, aby glazura dobrze zastygła.
Po zastygnięciu glazury mazurka dowolnie udekorować lukrem,
masa cukrową lub cukrowymi posypkami,
można go też tylko posypać kandyzowana skórką z cytrusów.
bardzo efektowny:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie biegam po blogach i szukam masy na mazurek :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny mazurek:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ! Wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń