Nie mogłam się powstrzymać, aby nie kupić pojemniczka truskawek, a teraz nie mogę się doczekać kiedy będą nasze krajowe owoce bo te i owszem były smaczne, ale daleko im do tych wygrzanych w słońcu. Truskawki w moim domu kochają wszyscy i to pod każdą postacią więc jak podzielić ten mały pojemniczek wśród tylu chętnych, a no tak, że najlepiej zrobić z nimi ciasto :)
Delikatny biszkopt, słodkie owoce i pachnąca galaretka to jeden z wielu smacznych pomysłów :)
Biszkopt z galaretką
3 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
dodatkowo:
30 dag truskawek
3 galaretki truskawkowe
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie i ostrożnie wszystko połączyć na koniec dodać olej.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wysypać mielonymi migdałami lub orzechami, następnie wylać ciasto.
Piec około 15 minut w 180st po upieczeniu wystudzić, skropić przegotowaną wodą około 1/2 szklanki wymieszanej z 1 łyżeczką cukru i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na nasączone ponczem ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczona wcześniej w 5,5 szklankach gorącej wody.
Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia całkowitego galaretki.
klasyka ciast z owocami :)
OdpowiedzUsuńwiecznie żywe ciasto :)
Usuńnajlepsze ciasto w sezonie truskawkowym:)
OdpowiedzUsuń