niedziela, 26 kwietnia 2015

Biszkopt z galaretką

Nie mogłam się powstrzymać, aby nie kupić pojemniczka truskawek, a teraz nie mogę się doczekać kiedy będą nasze krajowe owoce bo te i owszem były smaczne, ale daleko im do tych wygrzanych w słońcu.  Truskawki w moim domu kochają wszyscy i to pod każdą postacią więc jak podzielić ten mały pojemniczek wśród tylu chętnych, a no tak, że najlepiej zrobić z nimi ciasto :)
Delikatny biszkopt, słodkie owoce i pachnąca galaretka to jeden z wielu smacznych pomysłów :)


Biszkopt z galaretką 

3 jajka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
dodatkowo:
30 dag truskawek
3 galaretki truskawkowe
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie i ostrożnie wszystko połączyć na koniec dodać olej.
Formę do pieczenia  ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wysypać mielonymi migdałami lub orzechami, następnie wylać ciasto.
Piec około  15 minut w 180st po upieczeniu wystudzić, skropić przegotowaną  wodą  około 1/2 szklanki wymieszanej z 1 łyżeczką cukru i sokiem wyciśniętym z cytryny. Na nasączone ponczem ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczona wcześniej w 5,5 szklankach gorącej wody.
Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia całkowitego galaretki.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody