Aromatyczny wieniec
25 dag mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 paczuszka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka płynnego miodu
4 ząbki czosnku
130 ml letniej wody
Dodatkowo:
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól morska
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Mąkę wymieszać na sucho z solą, drożdżami, następnie dolać olej i miód oraz posiekany drobniutko czosnek, przemieszać i dolać wodę, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować z niego okrągły wianek, następnie ułożyć go na blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać sola morską oraz mielonym kolorowym pieprzem.
Ja dodatkowo po wierzchu posypałam kilkoma świeżymi listkami majeranku.
Przygotowany wieniec ponownie odstawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 200st i piec w nim wieniec około 25 min.
Po upieczeniu przestudzić.
Zrobię na Wielkanoc i włożę do środka jajka. :D
OdpowiedzUsuńO! to bardzo dobry pomysł :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) Na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdraiwam :)
Majano :) był bardzo pyszny i moja nastolatka prosi o powtórkę :)
Usuń