niedziela, 10 lutego 2013

Aromatyczny wieniec

Przepis na ciasto o którym wczoraj wspominałam spiszę jutro, a dzisiaj podzielę się z Wami czymś co gościło dzisiaj na naszym stole. Wieniec to niby chlebek, niby bułeczka, ale bardzo pyszne i cudownie  pachnące.

Aromatyczny wieniec

25 dag mąki pełnoziarnistej 
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 
1 paczuszka suszonych drożdży 
1 łyżeczka soli morskiej 
1 łyżka płynnego miodu 
4 ząbki czosnku 
130 ml letniej wody 
Dodatkowo: 
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól morska 
kolorowy pieprz 
Wykonanie:
 Mąkę wymieszać na sucho z solą, drożdżami, następnie dolać olej i miód oraz posiekany drobniutko czosnek, przemieszać i dolać wodę, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować z niego okrągły wianek, następnie ułożyć go na blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać sola morską oraz mielonym kolorowym pieprzem.
Ja dodatkowo po wierzchu posypałam kilkoma świeżymi listkami majeranku.

 Przygotowany wieniec ponownie odstawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 200st i piec w nim wieniec około 25 min.
 Po upieczeniu przestudzić.





Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej " Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT. Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.



4 komentarze:

  1. Zrobię na Wielkanoc i włożę do środka jajka. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :) Na pewno jest pyszny.
    Pozdraiwam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano :) był bardzo pyszny i moja nastolatka prosi o powtórkę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody