niedziela, 17 lutego 2013

Canelloni z naleśników

Takie pyszne jedzonko mieliśmy wczoraj na obiad, pomysł na jego zrobienie zrodził się po zakupieniu sosu Basilico i z powodu postępującej sklerozy przez którą zapomniałam kupić odpowiedni makaron. Hania zarzuciła mi nie dotrzymywanie słowa bo na obiad miało być canelloni więc trzeba było jakoś z tego wybrnąć i dzięki temu powstało Naleśnikowe canelloni było pyszne, pachnące i bardzo kuszące.

Canelloni z naleśników

Naleśniki: 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 1 szklanka wody 
1 jajko 
1 szczypta cukru 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Nadzienie: 
1 cebula 
1/2 czerwonej papryki 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju 
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 
3/4 szklanki sosu pomidorowego z bazylią 
przyprawy 
15 dag żółtego sera 
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 
Dodatkowo: 
Sos Włoski Basilico od Łowicza 
 Wykonanie;
Ciasto:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto.
 Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
 Nadzienie:
 Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju, dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę (najlepiej czerwona choć ja miałam taka na pół zielona i też było dobrze) i mięso mielone.
Ze słoika z sosem odlać 3/4 szklanki i dolać do mięsa mielonego, dokładnie wszystko wymieszać, dodać szczyptę płatków chilli i 1/2 łyżeczki soli, wszystko razem dusić kilka minut na koniec dodać posiekany czosnek i pietruszkę, wymieszać i przestudzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z przestudzonym mięsem.

 Na środku zimnego naleśnika ułożyć porcję nadzienia i zawinąć tak, aby nadzienie było w jednym miejscu, a naleśnik je "otulał ".
 Zwinięte naleśniki ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać po wierzchu polać resztą sosu i zapiec w temp. 200st około 10 min.
 Podawać gorące.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody