Odkopałam przepis może komuś się przyda :)
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa
8 kg mieszanego mięsa wieprzowego u mnie łopatka, karkówka i mięso z golonki
2 kg podgardla wieprzowego
4 dag soli peklowej
3 opakowania przyprawy do wieprzowiny
pieprz czarny
4 główki czosnku
10-15 ziaren jałowca
Dodatkowo:
Cienkie jelita wieprzowe około 6 metrów
Wykonanie:
Wszystkie mięso skręcić przez
maszynkę na największych oczkach sitka dodać do niego posiekany czosnek,
sól peklową, przyprawę do wieprzowiny około 3-4 łyżek pieprzu i dolać
3/4 litra wody. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na
minimum 12 godz.
Po tym czasie mięso spróbować i przeważnie trzeba je
doprawić do smaku solą i pieprzem bo przez noc mięso wchłonie przyprawy i
jest jałowe, ja z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego
dodaję majeranek po sparzeniu mam białą kiełbasę.
Mięso które mi zostało
mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie
więcej jak 15 ziaren, ale jak ktoś woli to oczywiście może dać więcej.
Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy
pętka do wędzenia większe, a na białą kiełbaskę mniejsze.
potem została uwędzona. Najlepiej jednak długo wędzić surową kiełbasę,
ale nawet tylko upieczona jest pyszna.
Wygląda zachwycająco. Chciałabym znać osobę, która robi takie cuda ;-)) bo sama to się nie podejmę wyzwania.
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale i tez smakuje dla mnie za każdym razem przygotowanie takiej kiełbasy to wyzwanie, ale trzeba się odważyć za pierwszym razem je podjąć, a z następnymi pójdzie łatwiej :)
UsuńCzy mozna taka kielbaske piec w piekarniku? Nie mam wedzarni ani dostepu. Zastanawiam sie ile by trzeba piec i w jakiej temp? Pisze cos Pani o pieczeniu wiec pytam...
UsuńMożna piec jak najbardziej bo zaraz po przygotowaniu to zwykła biała, surowa kiełbasa i dopiero potem zmienia się w taka jak my chcemy. Piekarnik nagrzać do 200st i piec kiełbasę do 30-35 min, kontrolując czy nie za bardzo nam się rumieni.
Usuńdomowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuńnajdroższa w sklepie nie dorówna tej domowej :)
Usuńa etap wędzenia ? czy białą wystarczy tylko ugotować?
OdpowiedzUsuńBiała kiełbasę wystarczy tylko sparzyć tak jak tą co kupujemy w sklepie, do wędzenia potrzebna jest wędzarnia i najlepiej wędzić surową przez dłuższy okres czasu czyli kiełbasa wisi w dymie i się suszy. u mnie proces wędzenia teraz był bardzo szybki bo kiełbasa była sparzona więc wisiała tylko tyle, aby złapać kolor.
UsuńWędzarnia u mnie jest prowizoryczna bez żadnych unowocześnień i termometrów, wszystko jest robione na wyczucie.
Moja mamusia robi domową kiełbaskę - pyszności.
OdpowiedzUsuńO matko ale ja uwielbiam takie kiełbasy, szacun :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuje :)
UsuńNormalnie ślina cieknie przez samo patrzenie.
OdpowiedzUsuńto miło :)
UsuńO tak.. z musztardą (najlepiej francuską) i świeżym, chrupiącym chlebkiem smakuje najlepiej - szczególnie w Wielkanoc!
OdpowiedzUsuń