czwartek, 27 marca 2014

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Poczyniłam właśnie przygotowania do zrobienia takiej kiełbasy która na świątecznym stole musi się znaleźć u mnie obowiązkowo, zresztą nawet bez okazji można sobie zrobić taką kiełbaskę bo jest o wiele lepsza jak to co oferują nam sklepy choć wymaga od nas nakładu czasu i pracy.
Odkopałam przepis może komuś się przyda :)


Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa


8 kg mieszanego mięsa wieprzowego u mnie łopatka, karkówka i mięso z golonki 
2 kg podgardla wieprzowego 
4 dag soli peklowej 
3 opakowania przyprawy do wieprzowiny 
pieprz czarny 
4 główki czosnku 
10-15 ziaren jałowca 
Dodatkowo: 
Cienkie jelita wieprzowe około 6 metrów
Wykonanie:
Wszystkie mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz.
 Po tym czasie mięso spróbować i przeważnie trzeba je doprawić do smaku solą i pieprzem bo przez noc mięso wchłonie przyprawy i jest jałowe, ja z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek po sparzeniu mam białą kiełbasę. 
Mięso które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie więcej jak 15 ziaren, ale jak ktoś woli to oczywiście może dać więcej. 
 Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka do wędzenia większe, a na białą kiełbaskę mniejsze.
 Z powodu na warunki pogodowe tym razem kiełbasę całą najpierw lekko sparzyłam
 potem została uwędzona. Najlepiej jednak długo wędzić surową kiełbasę, ale nawet tylko upieczona jest pyszna. 
 
Domowy Wyrób

14 komentarzy:

  1. Wygląda zachwycająco. Chciałabym znać osobę, która robi takie cuda ;-)) bo sama to się nie podejmę wyzwania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, ale i tez smakuje dla mnie za każdym razem przygotowanie takiej kiełbasy to wyzwanie, ale trzeba się odważyć za pierwszym razem je podjąć, a z następnymi pójdzie łatwiej :)

      Usuń
    2. Czy mozna taka kielbaske piec w piekarniku? Nie mam wedzarni ani dostepu. Zastanawiam sie ile by trzeba piec i w jakiej temp? Pisze cos Pani o pieczeniu wiec pytam...

      Usuń
    3. Można piec jak najbardziej bo zaraz po przygotowaniu to zwykła biała, surowa kiełbasa i dopiero potem zmienia się w taka jak my chcemy. Piekarnik nagrzać do 200st i piec kiełbasę do 30-35 min, kontrolując czy nie za bardzo nam się rumieni.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. najdroższa w sklepie nie dorówna tej domowej :)

      Usuń
  3. a etap wędzenia ? czy białą wystarczy tylko ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biała kiełbasę wystarczy tylko sparzyć tak jak tą co kupujemy w sklepie, do wędzenia potrzebna jest wędzarnia i najlepiej wędzić surową przez dłuższy okres czasu czyli kiełbasa wisi w dymie i się suszy. u mnie proces wędzenia teraz był bardzo szybki bo kiełbasa była sparzona więc wisiała tylko tyle, aby złapać kolor.
      Wędzarnia u mnie jest prowizoryczna bez żadnych unowocześnień i termometrów, wszystko jest robione na wyczucie.

      Usuń
  4. Moja mamusia robi domową kiełbaskę - pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko ale ja uwielbiam takie kiełbasy, szacun :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Normalnie ślina cieknie przez samo patrzenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak.. z musztardą (najlepiej francuską) i świeżym, chrupiącym chlebkiem smakuje najlepiej - szczególnie w Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody