Babeczkowe jabłuszka
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
10 dag białej czekolady
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 jabłka
2 łyżki mielonych migdałów
czerwony i zielony barwnik spożywczy
kwaskowe powidła u mnie mirabelkowe
kolorowa masa cukrowa
Wykonanie:
Do garnka włożyć margarynę, dodać cukier i wodę, następnie zacząć podgrzewać na gazie i w momencie kiedy margaryna się rozpuści dodać czekoladę i całość gotować kilka minut na małym palniku od czasu do czasu mieszając, następnie odstawić do przestudzenia. Do płynnej margaryny z cukrem i czekolada dodać żółtka i ubić całość mikserem w trakcie dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Odłożyć 1/4 ciasta i dodać do niej szczyptę czerwonego barwnika i starte na grubych oczkach tarki jabłka , dokładnie wymieszać do pozostałego ciasta dodać i szczyptę zielonego barwnika i mielone migdały, dokładnie wymieszać. Foremke z małymi otworami na babeczki zapełnić papilotkami i zielonym ciastem na nie wyłożyć ciasto czerwone.
Piec w temp. 180 st około 20 minut po upieczeniu wystudzić po wierzchu posmarować powidłami, całe babeczki przykryć zieloną i czerwoną masą cukrową z brązowej zrobić ogonki i z innego odcienia zieleni listki.
no córa zadowolona bo ma pomysłową mamę :) świetne te jabłka!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) super wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZachwycające są :) Podziwiam pomysłowość :)
OdpowiedzUsuńsuper babeczki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytając takie pochwały :)
OdpowiedzUsuń