Wspominałam ostatnio o zakupie 1 kg zielonych śledzi, jeden przepis na ich wykorzystanie już jest na blogu , a dzisiaj przepis na śledzie w pomidorach. Osobiście wielkim fanem śledzi to nie jestem i na jakiś czas się nimi nasyciłam, ale wszystko wyszło pysznie i polecam.
Zielone śledzie w pomidorach
1/2 kg zielonych śledzi
zalewa:
1/2 szklanki octu 10 %
3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
dodatkowo:
1 duża cebula
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
olej
bułka tarta
mąka
jajko
przyprawy
zielona pietruszka
wykonanie:
Śledzie pokroić na mniejsze porcje i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, posypać pieprzem i jarzynką. Przyprawione porcje śledzi panierujemy jak kotlety w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej.
Niewielka ilość oleju rozgrzewamy i smażymy śledzie na złoty kolor z obydwu stron, usmażone zdejmujemy z patelni i na pozostałym na nim tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.
Cebulę w trakcie podsmażania posypujemy niewielka ilością soli i pieprzu, koncentrat pomidorowy dodajemy do miękkiej cebuli i po wymieszaniu zdejmujemy z palnika.
Na zalewę w garnku zagotować wodę z przyprawami, na koniec dodać ocet i cebulę z koncentratem oraz spora ilość posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać i gorącą zalewą zalać usmażone śledzie.
Po wystudzeniu się zalewy ze śledziami pojemnik wstawiamy do lodówki i dajemy potrawie 2-3 dni, aby smaki sobą przeszły. Podajemy z pieczywem lub do obiadu z dodatkiem ziemniaków.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Polecam bo są smaczne, a za zaproszenie bardzo dziękuję :) zajrzę na pewno :)
Usuń