Czekoladowe omleciki z sosem czekoladowym
ciasto:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 saszetka czekolady w proszku
Krem śmietanowy:
1,5 szklanki smietany 30%
10 dag białej czekolady
10 dag cukierków miętowych
sos czekoladowy:
10 dag czekolady mlecznej
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladę, delikatnie wymieszać. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką małe porcje ciasta formując koło wielkości około 10 cm średnicy w delikatnych odstępach od siebie.
Piec na funkcji termoobiegu w temp. 180st około 7-8 minut od razu po upieczeniu szybko zdjąć z blaszki i delikatnie zgiąć w połowie, ułożyć na ściereczce i przykryć drugą, odstawić do wystudzenia. Ciężar ściereczki wystarczy, aby po wystudzeniu powstały nam łódeczki.
Krem śmietankowy:
W 1/2 szklanki śmietany w kąpieli wodnej rozpuścić cukierki ( trwa to około 15 minut i cały czas trzeba mieszać),
biała czekoladę rozpuścić też w kąpieli wodnej. Pozostałą szklankę śmietany ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i przestudzoną miętową czekoladę, delikatnie wymieszać. Śmietana będzie miała bardzo jasny zielony odcień wiec jeśli chcemy, aby był wyraźniejszy można dodać kilka kropli zielonego barwnika. Krem odstawić odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniał.
Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka, dodać śmietankę i zagotować w tym czasie czekolada się nam rozpuści na koniec dodać łyżkę sypkiej kawy rozpuszczalnej i wymieszać, odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Na dnie wystudzonych łódeczek z ciasta rozsmarować niewielką ilość sosu czekoladowego, krem miętowy przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim do końca omlety, odłożyć do lodówki,
aby zastygły przed podaniem polać je dodatkową ilością sosu czekoladowego.
Ale apetyczne.
OdpowiedzUsuń