piątek, 13 lipca 2012

Kruche jagodzianki

Wczoraj mój mąż miał wolny dzień, więc wykorzystał go na dostarczenie mi zajęcia, a dokładnie w domu za jego sprawą znalazły się wiśnie i jagody. Wiśnie skończyły w słoikach, a z jagód powstały słodkie pierożki.

Kruche jagodzianki

Ciasto: 
1 kg i 1 szklanka mąki 
2 szklanki cukru 
1 cukier waniliowy 
4 jajka 
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 
1.5 kostki margaryny 
1 szczypta soli 
1 proszek do pieczenia 
Nadzienie; 
1.5 litra jagód 
5 łyżek cukru 
1 budyń śmietankowy 
Dodatkowo: 
cukier puder  
1 jajko
Wykonanie:
 Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
 Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce. 
 Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem.
 Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

 Nadzienie:
 Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem. 








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody