Kruche jagodzianki
Ciasto:
1 kg i 1 szklanka mąki
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1.5 kostki margaryny
1 szczypta soli
1 proszek do pieczenia
Nadzienie;
1.5 litra jagód
5 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
cukier puder
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem.
Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nadzienie:
Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.
muszą smakować wyśmienicie
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na odmienienie tradycyjnych jagodzianek;)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe też bardzo lubię, ale te uwielbiam.
Usuń