Ciasto z jagodami
1/2 kg mąki
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki budyniu
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko na koniec wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę (33cm na 22cm) po wierzchu posypać jagodami wymieszanymi z cukrem i proszkiem budyniowym po jagodach posypać sporą ilością migdałowych płatków.
Piec do 40 min w temp. 190st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie jagody z tego zdjęcia to efekt pracy mojego męża jest tam około 6 litrów.
Prosto i smacznie - tak lubię najbardziej. Jeśli masz za dużo jagód, możesz się ze mną podzielić :)
OdpowiedzUsuńZa dużo to nigdy nie mam, ale mogę się podzielić :)
UsuńCiasto pyszne :D lekko puszyste...właśnie kosztuje :) zrobiłam bez budyniu i migdałów i wyszło bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje :)
Usuń