Jagodzianki
ciasto:
1 kg mąki + do podsypywania
10 dag drożdży
1/2 litra mleka
1,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szczypta soli
kilka kropli aromatu śmietankowego
1/2 kostki stopionej margaryny
Dodatkowo:
1/2 litra jagód
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
1 jajko
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim drożdże, dodać do tego po 2 łyżki cukru i mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać i na koniec dodać zimny, ale płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę posypać delikatnie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku ułożyć porcję jagód i zlepić bułeczki. Zlepione bułeczki ułożyć na natłuszczoną blaszkę po wierzchu posmarować jajkiem i jeszcze odstawić do wyrośnięcia.
Piec 20-25 min w temp 180-190 st, po upieczeniu wystudzić i polać lukrem utartym z cukru pudru i kilku kropli wody wymieszanymi z sokiem cytrynowym.
Nadzienie jagodowe:
Jagody po opłukaniu i po dokładnym odsączeniu z wody wymieszać z cukrem i suchym proszkiem budyniowym.
planowałam dziś zrobić jagodzianki, ale nie wiem czy się uda, inne pomysły na spędzenie niedzieli sie pojawiły
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre! teraz wszyscy pieką jagodzianki.
OdpowiedzUsuńU mnie rozeszły się migiem i planuję jeszcze zrobić póki są jagody.
OdpowiedzUsuńJagodzianki mogłabym jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 4.:)
Cudowne, rozkosznie apetyczne! :)
OdpowiedzUsuń