Dzisiaj ciacho na awaryjnej kuchence która liczy swoje ostatnie godziny, a ja mam dylemat co kupić, aby posłużyła choć tyle co ta stara. Ciasto proste i zwykłe, ale bardzo smaczne z lekko kwaśną nutą porzeczki.
Ciasto z porzeczkami
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki suchego maku
dodatkowo 2 szklanki porzeczek ja miałam pomieszane czarne i czerwone
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie dodawać na przemian mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia i jajka, a na koniec dodać olej, utrzeć gładkie
ciasto które podzielić na trzy części, kolejno dodać do nich kakao, mak i
wiórki kokosowe.
Ciasto lać warstwami do wysmarowanej formy(25 cm średnicy) na wierzchu ciasta wysypać porzeczki.
Piec w temp. 180 st do 40 min, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Porzeczki! mniam :)))
OdpowiedzUsuń