Ciasto ze swoja słodkością i kwaśnością owoców dało bardzo fajny efekt smakowy, zresztą wzrokowy też :)
Lukrowane ciasto
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
150 g miodu
150 g miodu
15 dag margaryny
10 dag orzechów włoskich
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki sody
Lukier:
1 białko jajka
kilka kropli soku z cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
wiśnie bez pestek
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i płynnym
miodem na krem, następnie cały czas ucierając dodać jajka i porcjami
przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą na
koniec do ciasta dodać posiekane orzechy, dokładnie wszystko wymieszać.
Formę (25 cm średnicy)wysmarować tłuszczem
i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto.
Piec w temp. 180-190st
do 50 min po upieczeniu ciasto wystudzić i wyjąć z formy, polać grubą
warstwą lukru i posypać wiśniami.(ja miałam troszkę mało wiśni więc
dodałam czereśnie)
Lukier:
Białko z wcześniej dokładnie umytego i
sparzonego jajka utrzeć z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Cukru
dodajemy tyle, aby uzyskać gęsty, ale jeszcze lejący się lukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz