Dzisiaj jedno z prostszych i jednocześnie powracających ciast w moim domu, moja córka uwielbia szarlotki i wszystkie ciasta z jabłkami więc kiedy tylko mam okazję to takie robię dla niej, a nie ma lepszej okazji jak lawina jabłek papierówek spadających z drzewa.
Dzisiaj jeszcze oprócz ciasta powstały litry soku jabłkowego, ale o nim już jutro :)
Kruche z jabłkami i bezą
Ciasto:
3/4 kostki margaryny
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg jabłek u mnie papierówki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Prostokątną formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem
i dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek,
wcześniej obranych i pokrojonych w plasterki oraz wymieszanych z 1/2
szklanki cukru i budyniem.
Białka które zostały po oddzieleniu żółtek ubić na sztywno, następnie
dodać pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną tak powstałą bezę wyłożyć na
warstwę jabłek.
Po wierzchu posypać poskubanymi kawałkami z resztki
ciasta, dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów.
Piec 45 min w temp do 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
z bezą o tak!
OdpowiedzUsuń