Dzisiaj pyszny torcik na zimno z jagódkami i galaretką po wierzch wszystko polane jagodowym sosem i dokończeniem całości są świeżutkie malinki.
Jagodowy torcik
Masa jagodowa:
1 litr maślanki o smaku owoców leśnych
2 szklanki jagód
1 szklanka cukru
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki malinowe
1/2 szklanki jagód
2 łyzki cukru pudru
maliny
Wykonanie:
Masa jagodowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić. Jagody
zmiksować z cukrem i połączyć z maślanką i żelatyną. Odstawić na chwilkę
do zgęstnienia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i wylać na nie gęstniejącą masę
jagodową na zastygniętą masę jagodową wylać śmietanę wcześniej
wymieszaną z cukrem i rozpuszczoną żelatyną, odstawić do lodówki do
zastygnięcia po zastygnięciu wierzch deseru zalać galaretka rozpuszczona
zgodnie z przepisem na opakowaniu.
1/2 szklanki jagód zmiksować z cukrem pudrem i polać delikatnie na
środku deseru na którym wcześniej zastygła galaretka, dowolnie
udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz