Lubię od czasu do czasu zrobić takie bułeczki bo są proste, tanie i bardzo smaczne. Zimne moim zdaniem są jeszcze lepsze jak ciepłe, zresztą mi pizza czy placki ziemniaczane zimne też lepiej smakują. Taką bułeczkę możemy zapakować dziecku do szkoły bo jest dużo lepsza jak te pizzerki które kupują w szkolnym sklepiku, a nawet mężowi do pracy czy po prostu na wycieczkę. Ja zrobiłam teraz z dużej porcji (18 sztuk) i dzięki temu mieliśmy ciepłą kolację i zimne śniadanie.
Nadziewane bułeczki
Ciasto:
1 kg mąki
2 jajka
1/2 litra wody
1/2 szklanki oleju
10 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
cienkie parówki
30 dag pieczarek
1 łyżka masła
1 cebula
kilka plasterków żółtego sera
przyprawy
przyprawa do zapiekanek
keczup
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą i cukrem, dodać olej,
jajka oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozciągnąć je na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem
wyciąć krążki ciasta.
Porcję ciasta posmarować keczupem, ułożyć na nim
plasterek sera, kawałek parówki, kilka piórek surowej cebuli i
pieczarki, wcześniej podsmażone na maśle i doprawione solą i pieprzem po
wierzchu posypać przyprawą do zapiekanek, zlepić bułki.
Gotowe bułki
ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować jajkiem i posypać delikatnie
pieprzem ziołowym, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Piec w temp. 190st około 20-25 min, wszystko zależy od wielkości bułek.
świetne :) idealne na piknik
OdpowiedzUsuń