poniedziałek, 16 lipca 2012

Ciasto ucierane z jagodami

U mnie było wielkie jagodobranie, oj było wielkie :) część zamroziłam na inne czasy, część skończyła w dżemie i oczywiście było ciasto, ale nie byle jakie bo to ciasto pachnące wspomnieniami, wakacjami i kuchnią babci.


Ciasto z jagodami                                                     

1/2 kg mąki  
20 dag margaryny  
1 szklanka cukru  
1/2 szklanki mleka  
3 jajka  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Dodatkowo:  
2 szklanki jagód  
3 łyżki cukru  
2 łyżki budyniu  
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko na koniec wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek.
 Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę (33cm na 22cm) po wierzchu posypać jagodami wymieszanymi z cukrem i proszkiem budyniowym po jagodach posypać sporą ilością migdałowych płatków. 
Piec do 40 min w temp. 190st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





 Wszystkie jagody z tego zdjęcia to efekt pracy mojego męża jest tam około 6 litrów.


4 komentarze:

  1. Prosto i smacznie - tak lubię najbardziej. Jeśli masz za dużo jagód, możesz się ze mną podzielić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo to nigdy nie mam, ale mogę się podzielić :)

      Usuń
  2. Ciasto pyszne :D lekko puszyste...właśnie kosztuje :) zrobiłam bez budyniu i migdałów i wyszło bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody