Dzisiaj jak przystało na sobotę dzień był bardzo pracowity i powstało w mojej kuchni sporo pysznych smakołyków, ten dżem jest jednym z nich. Wiśnie były strasznie kwaśne, jabłka też nie mniej, ale dżem wyszedł pyszniutki, dziewczyny już na kolację zjadły jeden słoiczek :)
Dżem jabłkowo-wiśniowy
2 kg wiśni
2 kg jabłek papierówek
2 kg cukru
1 szczypta soli
Wykonanie:
Wiśnie wydrylować z pestek i rozgotować w trakcie wiśnie puszczają sok więc go odlewać do osobnego garnka i po zagotowaniu z cukrem
wlać do butelki. Rozgotowane wiśnie po odlaniu soku przetrzeć przez
przecierak. Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką,
podlać 1 szklanką wody
i też rozgotować, następnie przetrzeć przez przecierak. Po przetarciu
wymieszać musy owocowe, dodać sól i cukier ( cukru dodajemy pod własny smak ja nie lubię bardzo słodkich
dżemów więc taka ilość mi wystarcza). Wszystko dokładnie wymieszać i
gotować na malutkim gazie, często mieszając do zgęstnienia. Gorący dżem
przełożyć do słoiczków i odstawić do wystudzenia. Ja mam zamiar dłużej
go przechowywać więc dodatkowo słoiki gotowałam kilka minut.
Jaki ma obłędny kolor;)
OdpowiedzUsuńFakt kolor wyszedł śliczny na żywo jest jeszcze ładniejszy.
Usuń