Sezon na przetwory już dawno u mnie został otwarty, teraz czas na jabłuszka bo moje dzieci bardzo lubią taki dżemik. Pomysł na taki wygląd podsunęła mi zewa , a pomysł był dobry bo dżem pyszny, dzieci bardzo z niego zadowolone bo w kropki jeszcze nie jadły.
Dzisiaj na obiad była pierwsza degustacja i z naleśnikami smakował wybornie.
Dżem w kropki
3 kg obranych jabłek
1 kg cukru
2 szklanki jagód
wykonanie:
Jabłka papierówki obrać i pokroić na mniejsze części, podlać 1 szklanką wody
i szybko rozgotować, następnie dodać cukier i smażyć (na małym
palniku) często mieszając do zgęstnienia na sam już koniec smażenia
kiedy dżem będzie odpowiednio gęsty i po wyłączeniu palnika dosypać
jagody i delikatnie wymieszać.
Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zakręcić. Ja swój dżem z
myślą o przechowywaniu na zimę i przez fakt surowych jagód dodatkowo
zagotowałam w słoiczkach.
wygląda zachwycająca i zagadkowo nieco :)
OdpowiedzUsuńale musi pysznie smakować takie połączenie!
pozdrawiam :)
uroczo nazwany! kropeczki ma, jak biedroneczka! ależ musi smakować.
OdpowiedzUsuńPołączenie smakowe jest pyszne, polecam zrobić i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń