Przepis na to ciasto drożdżowe (takie bazowe) jest moim ulubionym i bardzo często z niego korzystam. Co byśmy na niego nie ułożyli i czym posypali to zawsze wychodzi pyszne, takie leciutkie i puchate, nawet na drugi dzień zachwyca smakiem. W moim domu taka blaszka rozchodzi się w ciągu jednego dnia i nawet do końca ciasto na niej nie wystygnie.
Drożdżowe ciasto z jabłkami
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
3 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
10 dag margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie;
Margarynę rozpuścić, do gorącej dodać zimne mleko i rozpuścić w tym
drożdże, dodać olej, cukier, przesianą mąkę oraz 2 jajka i jedno żółtko.
Przy pomocy łyżki wymieszać ciasto starając się wtłoczyć w nie dużo
powietrza.( ciasto jest luźne).
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i po wierzchu
posmarować pozostałym białkiem, następnie całe ciasto obłożyć
plasterkami jabłek. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać po jabłkach.
W miseczce dokładnie rozetrzeć margarynę, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec po ponownym podrośnięciu w temp. 180 st około 35 min.
mmm, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpysznie tutaj!tak domowo;)
OdpowiedzUsuńOj pyszności:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za miłe słowa, a ciasto pyszne więc polecam:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Moja rodzina kazała je robić sobie trzy razy...w przeciągu czterech dni ;)
UsuńPyszne ciasto. Moja rodzina kazała robić je sobie trzy razy...w przeciągu czterech dni ;) Zamieniłam tylko margarynę na masło.
UsuńJest mi ogromnie miło, że smakowało. Moja rodzinka też je bardzo lubi.
Usuńdzisiaj piekę ja...zamiast margaryny spróbuję dodać masło, a jak nie to plej...
OdpowiedzUsuńTłuszcz to tłuszcz, a ciasto wyjdzie na pewno
Usuń