Ziemniaczane tarty
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
przyprawa do potraw z ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie i po wystudzeniu obrać, połowę przecisnąć przez praskę dodać do nich jajko, przyprawy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto.
Foremki do tart wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, dno i boki wykleić ciastem, pozostałe ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście ziemniaczanym.
Jajka ubić z dodatkiem śmietany, soli i drobno posiekanym czosnkiem, zalać powstałą masą poukładane ziemniaki, posypać przyprawą do potraw z ziemniaków.
Piekarnik nagrzać do 190 st i zapiekać tarty około 20 min.
Mięso z piersi kurczaka przygotować z przepisu na opakowaniu Papirusu na soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami z tą różnicą, że ja nie rozbijałam mięsa, a tylko delikatnie nacięłam przed smażeniem.
Tary po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek i podawać z plastrami soczystego mięska i pomidorkiem.
Oj były pycha, nawet dzisiaj odgrzane w mikrofali były smaczne.
OdpowiedzUsuń