środa, 10 października 2012

Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami

Postanowiłam zgłębić temat dyni do końca i poznać jej smaki w różnych potrawach, wczoraj  było ciasto które mi bardzo smakowało, a dzisiaj zrobiłam dżem który wyszedł obłędnie pyszny i wprawił mnie w bardzo dobry nastrój i już mam pomysł na bułeczki, ale one jutro:)


Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami

1 kg musu z dyni 
1 kg gruszek 
1 cytryna 
około 1,5 szklanki cukru 
1 szklanka posiekanych włoskich orzechów
Wykonanie: 
 Dynię upiec w piekarniku do miękkości(moja była duża i zrobiłam całą na raz więc piekłam ją około 1 godz w temp 180st) po upieczeniu oddzielić 1 kg miąższu i zmiksować.
 Bardzo dojrzałe gruszki obrać i pokroić w plasterki, następnie rozgotować do gruszek dodać mus z dyni, sok z jednej cytryny i cukier( cukier dodawać porcjami, aby nie było za słodkie, gdyż dużo słodyczy dają gruszki), wszystko razem smażyć do zgęstnienia, pod koniec dodać uprażone na suchej patelni orzechy. 
Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia. 




3 komentarze:

  1. Musi smakować doskonale! Przepis zapisuję, zrobię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli lubisz dynię to będzie Ci smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.

    Wiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
    Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,

    Valenciagastronomic.blogspot.com.es

    W moim blogu mam tłumacza dla języka

    Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody