Miałam w domu ostatnio pyszne gruszki i strasznie było mi szkoda pakować je do słoików, ale chęć skorzystania z nich w zimowe dni była silniejsza i dzięki temu powstało kilka słoiczków na czarną godzinę :), a ja już czuję smak świątecznego murzynka z tymi gruszkami.
Miodowo-korzenne gruszki
1 kg obranych i pokrojonych gruszek
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
około 10 cm kory cynamonowej
5 goździków
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Gruszki (muszą być twarde)obrać i
pokroić w ćwiartki, aby nam nie ściemniały to w trakcie te które
obierzemy wkładać do zimnej wody wymieszanej z sokiem cytrynowym.
W
garnku zagotować wodę z cukrem i miodem, dodać sok z cytryny, mielony
imbir oraz pokruszony cynamon i goździki.
Do gorącej zalewy przełożyć
odsączone gruszki i tylko je w niej sparzyć, następnie gruszki przełożyć
do słoików, zalać zalewa i zakręcić.
Słoiki z gruszkami bardzo krótko
zagotować, aby gruszki za bardzo nam nie zmiękły.
na wigilię będą idealne
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę, ale chyba będę musiała do mamy je wynieść, aby wytrzymać tak długo:)
UsuńNa zimę, jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń