Zrobiłam tyle ciasta, że brakło mi foremek i zamiast małych muffinek wyszły mi muffiny w dużym rozmiarze :), wyszły pyszne i bardzo pachnące.
Dyniowe muffiny
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka
24 dag musu z dyni
3/4 szklanki wody
Orzechowa posypka:
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 kostki stopionej margaryny
1/2 szklanki krokantu orzechowego
Wykonanie:
Orzechowa posypka:
Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę zagnieść jak kruszonkę z cukrem, mąką, cynamonem i orzeszkami.
Ciasto:
W misce wymieszać na sucho przesiana mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika. Osobno zmiksować jajka z olejem, wodą i musem z dyni.
Do suchych składników dolewać mokre cały czas miksując na niskich obrotach miksera.
Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości ciastem i posypać posypką.
Piec w temp. 175 st około 30 min( moje piekły się nawet 35min ze względu na wielkość)
Mmm, jak pysznie ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie! wprosiłabym się na kawę do Ciebie :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :) bo jeszcze w szafce stoi koszyczek z nimi:)
OdpowiedzUsuńMuffinki piękne wyglądają jak malowane!:) ale te dynie obok to też są ładne :):)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne są te malutkie :, a muffinki z dużej dyni były pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak robisz mus dyniowy, nie mogę znaleźć:)
OdpowiedzUsuńTutaj nie podałam bo każdy ma swój sposób ja upiekłam całą dynię w piekarniku, a potem zmiksowałam podzieliłam na porcje po 25 dag i zamroziłam.
OdpowiedzUsuńUpiekłam na niedziele do kawy, bardzo smaczne! Zamiast wody użyłam mleka, podwoiłam ilość dyni i dodałam rodzynki i suszoną żurawinę ... wyszły wilgotne i bardzo aromatyczne. Dziekuję za przepis!
OdpowiedzUsuńAnowid
Cieszę się, ze przepis się przydał :)
Usuń