Miało być o dyniach, ale zostawię je na inny czas, a dzisiaj przepis w którym możemy śmiało wykorzystać jagody ze słoiczka czyli ruszamy przetwory przygotowane na zimowe dni.
Bułeczki z jagodami
1 kg mąki
20 dag cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
3 jajka
5 dag drożdży
6 łyżek masła stopionego
6 łyżek oleju
jagody pasteryzowane w słoiku lub po prostu kompot z jagód :)
cukier kryształ
Wykonanie:
Mleczko kokosowe podgrzać i
wymieszać w nim drożdże, 2 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę
przesiać wymieszać z resztą cukru, dodać 2 jajka, olej i stopione masło,
dolać mleczko kokosowe z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody odcedzić z nadmiaru soku.
Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i pociąć w dość duże prostokąty,
dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć cienką warstwę jagód, następnie przykryć całe jagody brzegiem
ciasta, uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski
powinny dostawać się, aż pod spód bułki ).
Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować trzecim jajkiem,
posypać cukrem, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp.180 do 30-35 min.
Bułki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe.
Inspiracją do tych bułeczek był kompot jagodowy
Jakie śliczne :) Tak fantazyjnie zawinięte. Z jagodami, czyli wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuń