Tak naprawdę nie wiem czy mogę to tak nazwać, ale w smaku i wyglądzie przypomina mi właśnie ten produkt. Dziewczynom bardzo smakowała i na śniadanie zjadły z ciepłymi jeszcze bułeczkami.
Ja wolę wersję łyżeczkową prosto ze słoiczka lub na herbatniczkach :)
Domowa nutella
1,5 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka miodu
15 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
2 łyżki orzechowego krokantu
Wykonanie:
Orzechy zmielić przy pomocy robota,
na szybkich obrotach miksować kilkanaście minut do momentu kiedy zrobi
się z nich gładka i troszkę oleista pasta w trakcie miksowania dodać
miód.
W małym garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem i dodać do orzechów,
dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do słoiczka na wierzchu nasypać
warstwę krokantu.
Pyszności;)
OdpowiedzUsuńA ja wolę domową wersję takiego smarowidła niż kupną przede wszystkim ;)
OdpowiedzUsuńI to jest najlepsza nazwa domowe smarowidło :)
OdpowiedzUsuń