środa, 4 września 2013

Brzoskwiniowo-mirabelkowy dżem

Ruszyła domowa produkcja dżemików bo jak wiadomo te są najlepsze.

Brzoskwiniowo-mirabelkowy dżem

2 kg brzoskwiń
1 kg żółtych mirabelek
1 kg cukru
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, mirabelki wypestkować i dodać do brzoskwiń, dolać 1/2 szklankę wody i całość gotować na małym płomieniu bardzo często mieszając. Ja lubie jak są wyczuwalne kawałki brzoskwiń więc nie smażę ich długo do prawie rozgotowanych na mus owoców dodać cukier i szczyptę soli, następnie całość gotować jeszcze około 30 min.
Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia po sprawdzeniu czy wszystkie słoiki dobrze trzymają dżem wynieść w chłodne miejsce.






4 komentarze:

  1. musi być pyszny:) ja robię z samych brzoskwni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wciąż zdumiewa mnie łączenie smaków, to musiało smakować wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze smakami trzeba kombinować bo zawsze z tego wyjdzie, raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze coś :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody