poniedziałek, 2 września 2013

Czekoladowo-malinowy duet

Jest to przeróbka przepisu na murzynek który już u mnie był, ciasto wyszło niby podobnie, ale jednak inaczej i bardzo smacznie:)

Czekoladowo-malinowy duet

12 dkg margaryny
1,3/4 szklanki mąki pszennej
15 dag cukru
3 jajka
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
15 dag czekolady w proszku
1 szklanka musu z malin
Wykonanie:
Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą. Margarynę stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z
rozgniecionymi malinami( ja zmiksowałam), dodać tłuszcz i wymieszać.
Do mąki dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do mieszania ciasta używamy tylko łyżki, następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać
Średniej wielkości tortownicę (20 cm średnicy)wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać do niej ciasto. 
Ciasto piec w nagrzanym do 180st piekarniku około 50 min 

 Na polewę rozpuścić 10 dag białej czekolady z 2 łyżkami mleka do płynnej czekolady dodać drugą szklankę tylko rozgniecionych malin i polać tym upieczone oraz przestudzone ciasto, polane ciasto ozdobić malinami



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody