Winogronowa kremówka
Krem;
30 dkg margaryny
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
2 jajka
1 żółtko
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%
1 cukier waniliowy
winogron
czekoladowe wiórki
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka jajek oddzielić od białek i ubić białka na sztywno z dodatkiem
szczypty soli do ubitych dodać cukier i dalej ubijać, aż beza będzie
sztywna i szklista. Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i po
wymieszaniu delikatnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i budyniem.
Przygotowane ciasto przelać do formy (36 cm na 26 cm) i piec w temp. 170st około 25 min.
Krem:
Na krem zagotować 1 szklankę mleka z 1 szklanką cukru, drugą wymieszać z
budyniem, jajkami i żółtkiem, wlać mieszankę do gotującego się mleka i
mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić. Margarynę utrzeć
na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na pół, dół nasączyć kawą
rozpuszczalną i posmarować całym kremem na którym ułożyć jedna obok
drugiej kuleczki winogron, przykryć drugim plackiem ciasta.
Śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i rozsmarować
na wierzchu ciasta, następnie ozdobić wiórkami czekoladowymi i
winogronem.
Po przełożeniu ciasto odstawić, aby zastygło.
wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBo takie właśnie było :)
Usuńale fajne i oryginalne, nie często spotykam ciasta z winogronami, bardzo mi się podoba Twoja winogronowa kremówka :)
OdpowiedzUsuńWinogron się idealnie nadaje do ciasta ja jak tylko mam go w naddatku to zawsze robię ciasto z jego dodatkiem :)
Usuń