Orzechowiec z jabłkami
25 dkg margaryny
40 dag mąki pszennej
15 dag cukru
10 dag orzechów laskowych
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 mały proszek do pieczenia
3 duże jabłka
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Orzechy zmielić bardzo drobno i odłożyć 2 łyżki.
Margarynę utrzeć z cukrem do utartej dodawać na przemian przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, jajka oraz mleko na koniec do ciasta dodać
mielone orzechy.
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, a następnie
delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę do pieczenia około 20 cm średnicy wysmarować tłuszczem i
delikatnie posypać bułką tartą, a następnie napełnić ciastem, piec w temp. 170 st około 55 min.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną
z mlekiem oraz posypać odłożonymi orzechami.
U Ciebie zawsze pyszne ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że tak uważasz :)
UsuńByło smaczne :)
OdpowiedzUsuń