Tak dla odmiany dzisiaj zamiast ciasta coś innego, ale bardzo pysznego. W tym roku na działce miałam marne zbiory ogórków jak i cukinii, wszystko kwitło pięknie, ale z owocami było już gorzej. Cukinie urosły mi dwie z jednej zrobiłam gulasz, druga czeka na sobotę i będzie faszerowana. Jeśli ktoś lubi cukinię to wie, że stawia ona przed nami ogromne możliwości i dowolność w łączeniu smaków. Gulasz jest jedną z opcji jej przygotowania i nadaję się na obiad jak i kolację.
Gulasz z cukinii
1.5 kg cukinii
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 duża cebula
1/2 kg pomidorów
1/2 kg cienkiej kiełbasy
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki pikantnego keczupu
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1 szczypta chili
sól
pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki i razem z cebulą pokrojoną w piórka
podsmażyć na 1 łyżce oleju. Cukinię obrać i pokroić w większą kostkę,
paprykę i pomidory bez skórki też pokroić w podobną kostkę.
Większym
garnku podgrzać pozostały olej i dodać do niego cukinię oraz paprykę,
posypać delikatnie solą, szczyptą cukru oraz pieprzem ja używam
ziołowego i delikatnie podsmażyć, następnie dolać 3/4 szklanki wody i
dołożyć pomidory, podsmażoną kiełbasę oraz bazylię, całość dusić kilka
minut do zmięknięcia cukinii, ale trzeba uważać, aby się nie rozpadła.
Na koniec gotowania do garnka dodać keczup, posiekany drobno czosnek
oraz chili, trzymać na gazie jeszcze 2-3 min.
Podawać gorące, przed
podaniem potrawę spróbować i ewentualnie doprawić ja lubię jak wyraźnie
czuć w niej ostrość.
Cukinia u mnie króluje już drugi miesiąc.
OdpowiedzUsuńNo to mnie teraz zawstydziłaś :) bo ja dopiero drugi raz po nią sięgnęłam w tym sezonie
UsuńJa mam fazę na leczo:)
OdpowiedzUsuńO to też jest pyszne :)
Usuń