W tym roku w temacie przetworów mało się u mnie dzieje, troszkę dżemów, kilka słoików kompotu, coś z pomidorów w planach jeszcze papryka i buraczki no i winogron bo pięknie dojrzewa na działce. Sałatek do słoików miałam wcale nie robić ( taki był plan :) ) , ale jak to ani jednego słoiczka nie mieć w piwnicy na leniwy zimowy dzień, kiedy trzeba coś na szybko przygotować na obiad, no i zrobiłam sałatkę ze starego przepisu bo ona zawsze się sprawdzała, a od kilku lat zastąpiłam ją innymi przepisami. Prosta i bardzo smaczna, polecam.
Sałatka warzywna na zimę
2 kg małych ogórków
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
1/2 kg papryki czerwonej
zalewa:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
wykonanie:
Ogórki razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki, paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem bez gotowania i zimną zalewą zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( w tym czasie warzywa zmiękną i puszczą sok). Po odstaniu sałatkę ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.
Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.
Po wystudzeniu oraz sprawdzeniu czy wszystkie słoiki dobrze trzymają, przechowujemy w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz