Nie jest to ciasto czekoladowe, ani cukiniowe, a jest to pyszny i pachnący piernik z cukinią. Piernik w letnim wydaniu bo takie smaki bardziej nam się z grudniem kojarzą.
Piernik z cukinią
4 szklanki maki pszennej
2 szklanki cukru
3 szklanki startej na tarce cukinii
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
15 dag mlecznej czekolady
3-4 łyżki mleka
wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i szczypta soli. Jajka wymieszać z olejem i dolać do suchych składników, dołożyć cukinię i przy pomocy wszystko dokładnie wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe
ciasto, wyrównać bo jest dość gęste.
Piec w temp. 180 st około 60 minut, po upieczeniu wystudzić.
Czekoladę połamać, ustawić miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, dolać mleko i mieszając rozpuścić, ciepłą czekolada polać przestudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Zanim czekolada zastygnie można je dodatkowo ozdobić ja posypałam swoje borówkami, ale to nie jest konieczne bo i bez nich jest pyszne.
ale świetny wypiek:)
OdpowiedzUsuń