Tydzień temu były rogaliki z makiem i tak nam posmakowały, że dzisiaj powtórka tylko, że z serem :) te wyszły też pyszne, a w trakcie pieczenia tak pachniały, że trudno było zebrać myśli :)
Ciasto było z tego samego przepisu co ostatnio choć w pomniejszonych ilościach.
Rogaliki
1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
200 ml kwaśnej śmietany u mnie 12 %
5 dag drożdży
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
5 dag suszonej żurawiny
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z cukrem do sera dodać żółtka jajek i proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ser na koniec dodać żurawinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa okrągłe placki grubości około 1 cm, następnie pociąć je na 8 trójkątów i na każdym nałożyć porcję nadzienia i zwinąć rogaliki. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i odstawić jeszcze raz na kilka minut do podrośnięcia.
Piec około 20 min w temp. 180st.
Upieczone rogaliki po wierzchu delikatnie polać lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku z cytryny, ozdobić żurawiną.
Ha, przepis jak znalazł:) Mam w lodówce akurat 1/2 kg sera...:D
OdpowiedzUsuńNo widzisz jak trafiłam :)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńa dziękuje :)
UsuńNie kuś wieczorem:)
OdpowiedzUsuńale :) czy ja kuszę :)
Usuńuwielbiam twaróg w każdej, słodkiej postaci. a z żurawiną to już w ogóle by mi smakował! ;)
OdpowiedzUsuńto polecam :)
Usuń