Moja nastolatka w sobotę obchodzi urodziny, ale w tym roku urodzinki spędza poza domem więc trzeba było torcik zrobić wcześniej i tak wczoraj kiedy studentka wpadła do domu po prowiant :) odbyła się szybciutka przed urodzinowa kawka :)
Tort szybki w przygotowaniu, ale bardzo smaczny, tak smaczny, że ja nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu ciasta.
Torcik urodzinowy
ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie
1 szklanka śmietanki czekoladowej 30%
małe murzynki do dekoracji
czekoladowe płatki
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie szklista i lśniąca do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Okrągłą formę (22 cm średnicy) napełnić ciastem i piec w temp. 180st około 35-40 min po upieczeniu wystudzić.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, mąkę i jajko, mieszankę wlać na gotujący się budyń i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, wystudzić. Do zimnego budyniu dodawać po kawałeczku miękką margarynę i ucierać do momentu powstania kremu ( mi wyszedł dość gęsty)
Upieczone ciasto przeciąć na trzy krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń, brzoskwinie po odsączeniu pokroić w cienkie plasterki.
Na talerzu ułożyć pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu i ułożyć na nim jeden obok plasterek brzoskwiń, przykryć drugim krążkiem, a na nim posmarować krem i ułożyć brzoskwinie, przykryć trzecim krążkiem ciasta.
Śmietankę czekoladowa ubić na sztywno i posmarować nią wierzch i boki tortu, ozdobić płatkami z czekolady i murzynkami.
świetna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńFajny ;)
OdpowiedzUsuńŁadny:)
OdpowiedzUsuń