Wielkopolska rzut beretem od mojego domu,a w moich żyłach płynie troszkę poznańskiej krwi więc rogale musiały być i u mnie :) Fakt nie były to prawdziwe marcińskie, ale takie które je bardzo dobrze zastępowały :)
Rogaliki z makiem
ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
4 jajka
2 cukry waniliowe
6 łyżek cukru
2 kostki margaryny
400 g śmietany 12% gęstej
Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej
10 dag masy marcepanowej
Dodatkowo:
orzechy
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na kilka minut, mąkę przesiać, dodać do niej cukier, żółtka jajek, śmietanę, margarynę oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić je na 30-40 minut.
Masę marcepanową utrzeć z masą makową, dodać kilka kropli aromatu migdałowego.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty na brzegu ułożyć po porcji masy makowej i zwinąć w kierunku węższego końca.
Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie po wierzchu posmarować białkiem pozostałym z jajek i posypać posiekanymi orzechami, rogaliki piec w temp. 180st około 20 min lub do uzyskania złotego koloru
Jeszcze jedno zdjęcie przepięknej i bardzo miłej przesyłki która do mnie ostatnio dotarła, dzięki Marcie
Raczej tutaj nie zostawiam zdjęć z prezentami, abyście mnie nie nazwali chwalipiętą, ale od czasu do czasu robię wyjatki i to właśnie jest jeden z nich :)
Tak szczerze to wyglądają bardziej smakowicie od marcińskich :)) Mniam!
OdpowiedzUsuńPyszności. Już od dawna zbieram się do zrobienia rogalików. Muszę wypróbować twój przepis.
OdpowiedzUsuńale małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuńSmakowite te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :) rogaliki są pyszne i łatwe co zreszta widać bo poradziła sobie z nimi 6 latka :)
OdpowiedzUsuń