Strony

środa, 20 listopada 2013

Chleb na drożdżach

Powiem tak :) kilka dni temu jedna z dziewczyn blogerek napisała, że właśnie zjadła kromeczkę świeżo upieczonego chleba ze smalcem i przyznaję się, ze od tego czasu chodził za mną taki chlebek. Smalec zrobiłam wczoraj, a chlebek upiekłam dzisiaj z takim chlebem już się spotkałam wcześniej, ale gdzieś zapodziałam przepis więc  dzisiaj zaczerpnęłam go z tego bloga.
Chlebek polecam bo z jego upieczeniem poradzi sobie nawet dziecko.



Chleb na drożdżach 



1 kg zwykłej mąki pszennej
3 dag drożdży
3 łyżeczki  soli
1 łyżka cukru
3,5 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
mąka do podsypywania
Wykonanie:
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą oraz cukrem, drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i razem z pozostałą wodą dodać do mąki, zagnieśc ciasto ja robię to przy pomocy robota i wyrabiam około 5 min. Ciasto po wyrobieniu posypać po wierzchu niewielką ilością mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Stolnicę posypać mąką ja do tego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i podzielić na pół i po uformowaniu bochenka przełożyć do uszykowanych dwóch foremek po wierzchu posmarować zimną wodą i delikatnie posypać mąką ja też posypałam pełnoziarnistą, jeszcze raz odstawić na 40 minut.
Piec w temp. 210 st przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 st i piec kolejne 50-60 minut to zależy od naszych foremek i piekarnika ja piekłam 50 minut, następnie wyjąć z foremek i wystudzić.










10 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo to świetna przygoda i takie właśnie pyszne efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny Ci wyszedł, dziękuję za udział w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, a czy zamiast swiezych drozdzy mozna dodac suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można oczywiście, ale trzeba sobie przeliczyć zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ja jednak wolę świeże drożdże

      Usuń