Zrobiłam, ale moim zdaniem3 bit z niego żaden już bardziej jakiś pyszny przekładaniec na herbatnikach i tu trzeba przyznać, że smaczny.
Przepis pochodzi od niejakiego Przemka którego chyba na oczy nie widziałam, a skąd on go ma to ja już nie wiem.
Tak jak go dostałam tak i tutaj go zostawiam bo warto zrobić to ciasto dlatego, że jest proste i smaczne.
3 bit po raz drugi
Krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny
Pianka:
1/2 litra mleka
2 śmietany w proszku śnieżki
2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
herbatniki
czekolada mleczna
masa krówkowa w puszce
Wykonanie:
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym, a w drugiej dokładnie wymieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, szybko mieszając gotować do zgęstnienia
Do gorącego budyniu dokładać po kawałeczku margarynę i mieszać do rozpuszczenia, jak się rozpuści jeden kawałeczek to dołożyć drugi i tak do wyczerpania się margaryny ja do miksera założyłam jedną końcówkę i na najmniejszych obrotach mieszałam.
Pianka:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i wystudzić, zimne mleko ubić z dodatkiem Śnieżki i na koniec wymieszać z gęstniejącą galaretką.
Na dnie formy 33 cm na 23 cm ułożyć warstwę herbatników i posmarować je masa krówkową, następnie na masie ułożyć drugą warstwę herbatników, a na niej rozsmarować ciepłą masę budyniową i przykryć kolejną warstwę herbatników. Gęstą, ale jeszcze nie zastygnietą piankę wylać na ciasto po wierzchu posypać spora ilością startej czekolady i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i zmiękło.
Piękne zdjęcie, a 3 bit prezentuję się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńGenialne ciasto, u nas często gosci na stole.
OdpowiedzUsuńJak widać u mnie też zaczyna bo drugi raz w jednym tygodniu :)
Usuń