wtorek, 8 października 2013

Rolada na kolację

Kto powiedział, że na kolację nie można jeść rolady tylko kanapki, albo coś tam jeszcze. U nas dzisiaj była mięciutka pomidorowa rolada, a zamiast kremu twarożek. Miny moich dziewczyn jak postawiłam na stole i powiedziałam, że to kolacja są nie do opowiedzenia i stwierdzenie Hani  "Mamo oszalałaś ciasto na kolację ":)

Rolada na kolację

Ciasto:
3 jajka
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po szczypcie soli, pieprzu, chili i bazylii
Farsz:
25 dag białego sera
2 łyżki jogurtu naturalnego
kawałeczek zielonego ogórka
1 mały pomidor
3-4 rzodkiewki
szczypiorek
sól, pieprz
Dodatkowo:
gęsta śmietana

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli do ubitych białek dodać koncentrat oraz resztę przypraw, delikatnie wymieszać i dodać żółtka połączyć wszystko razem, a na koniec wmieszać przesianą mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylac ciasto, następnie równiutko rozsmarować je w formie.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto góra do 5 min po upieczeniu od razu zwinąć jak roladę i zostawić do wystudzenia.
Farsz:
Ser zmiksować z dodatkiem jogurtu do gładkiego sera dodać pokrojonego w kostkę ogórka oraz pomidora, następnie pokrojony szczypior(wedle uznania) i rzodkiewkę, wymieszać i doprawić do smaku.

Zimną roladę rozwinąć, zdjąć papier i posmarować serem, delikatnie zwinąć i odstawić na godzinę do lodówki po tym czasie wyjąć pokroić na porcje, każdą porcję udekorować kleksem z gęstej śmietany i dowolnie ozdobić np. pomidorkami.




 Przepis dodaję do akcji :

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody