Mój mąż w pracy został poczęstowany tym ciastem i bardzo mu smakowało, a że jeden kawałeczek tylko rozbudził jego apetyt więc poprosił mnie w domu o to ciasto. Wiele razy miałam ochotę go zrobić, ale jakoś tak mi schodziło i nigdy plany nie zostały zrealizowane, teraz sięgnęłam po pierwszy lepszy przepis i zrobiłam :)
Przepis pochodzi z jednego z ostatnich numerów " Przepisy czytelników" jest bardzo prosty i smaczny choć mój mąż stwierdził, że ten w pracy smakował inaczej :)
herbatniki
masa kajmakowa z puszki
1 budyń śmietankowy z cukrem
1.5 szklanki mleka
25 dag margaryny
300 ml śmietany 30%
1 śmietana w proszku " Śnieżka "
czekolada mleczna
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku i wystudzić, margarynę utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śnieżki
Na dnie formy 33 cm na 23 cm ułożyć warstwę herbatników na niej rozsmarować warstwę masy kajmakowej i przykryć drugą warstwą herbatników na nich wyłożyć całą masę budyniową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami z czekolady.
Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby zastygło i zmiękły herbatniki.
Uwielbiam to ciasto :) Szybkie i bez pieczenia, a jakie efektowne :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne, mi tez chyba spodoba się na dłużej :)
Usuń