Miałam ochotę na ciasto i wreszcie je zrobiłam, potem miałam problem z doczekaniem, aż troszkę przestygnie bo najchętniej jadłabym jeszcze gorące.
Posiadałam troszkę mało śliwek więc było ubogie w owoce, ale i tak było pyszne.
Ciasto ze śliwkami
1/2 kg mąki
pszennej
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
śliwki
lukier
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko na koniec do ciasta dołożyć ubitą pianę z białek i ostrożnie wmieszać ją w ciasto.
Prostokątną formę (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć do niej ciasto na którym ułożyć dość gęsto śliwki.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto przez 35-40 minut po upieczeniu wystudzić i polać lukrem ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciacho. U mnie ostatnio też śliwki gościły, to zrobiłam ciasto kefirowe.
OdpowiedzUsuńTo też pysznie było u mnie w tym roku śliwki bardzo marnie obrodziły więc nie poszaleję z nimi :(
Usuń