Ciasteczka są kruche i słodkie, a biała czekolada na nich działa cuda :)
Czekoladowe ciasteczka z białą pianką
Ciasto:
20 dkg margaryny
20 dag cukru
30 dag mąki
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biała pianka:
2 żółtka
15 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
8 dag białej bąbelkowej czekolady
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszana z proszkiem i kakao, zagnieść szybko kruche ciasto które schłodzić minimum 1 godz w lodówce, następnie rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy i foremką wyciąć ciasteczka.
Ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Piec około 10 min w temp. 180st.
Pianka:
Żółtka ( jajka wcześniej sparzyć) utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem na koniec ucierania dodać sok z cytryny( żółtka po utarciu wyglądają jakby urosły w misce)
Białą czekoladę posiekać i połączyć z utartą masą żółtkowa.
Zimne ciasteczka ułożyć i po wierzchu posmarować masą, zostawić do wyschnięcia.
Biała czekolada to dla mnie najpyszniejszy słodycz świata;) Musiałabym kiedyś zrobić takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńhttp://z-kazdym-dniem-piekniejsza.blogspot.com
Polecam co prawda są strasznie słodkie i nieziemsko pyszne.
UsuńPozdrawiam,