Kupiłam wczoraj drożdże które ze mną nie współpracowały i ciasto nawet na cm nie urosło, a ciepłe drożdżowe było u mnie bardzo dawno i już mi się po nocach śniło takie pachnące prosto z piekarnika, więc dzisiaj kolejne podejście z innymi drożdżami. Dobre drożdże to klucz do sukcesu i do kawy było cudownie ciasto z jabłkami.
Drożdżowe ciasto z jabłkami
ciasto:
100 ml mleka
3 dag drożdży
30dag mąki pszennej +1 łyżka
5 dag margaryny
5 dag cukru
1 szczypta soli
2 jajka
dodatkowo:
3 jabłka
cynamon
kruszonka:
2 dag cukru
2 dag mąki
2 dag masła
Wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 1 łyżkę mąki i
1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Mąkę przesiać i
wymieszać z pozostałym cukrem oraz solą dodać żółtka jajek,
rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz zaczyn drożdżowy, zagnieść
gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z
wyrośniętego ciasta odciąć 1/4 części i utoczyć z niego dwa jednakowej
długości wałeczki które zwinąć razem, resztę ciasta rozwałkować na
okrągły placek i na brzegu przykleić ozdobny brzeg z ciasta, całość
posmarować białkiem z jajek.
Jabłka obrać i pokroić w plastry które ułożyć na całej powierzchni
ciasta po wierzchu posypać cynamonem i kruszonką przygotowaną z podanych
składników jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.
Piec około 30 min w temp. 180st
śliczne ciasto i b. apetyczne, a drożdżami tak już jest,
OdpowiedzUsuńTeż się przekonałam o tym, że drożdże drożdżom nie równe, ale i tak lubię z nimi pracować :) Skusiłabym się na jeden kawałeczek, bo uwielbiam drożdżowe ciasta, a jeszcze z jabłkami! :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię drożdżowe ciasta tylko czasami szkoda jak coś pójdzie nie tak.
OdpowiedzUsuń