Pytam się mojego męża co będzie jadł na kolację, a on mówi " Wszystko tylko nie kanapki " wiec zrobiłam mu racuszki na które i reszta bandy się skusiła.
Pyszne racuszki z dodatkami
1 szklanka kwaśnego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
3 dag drożdży
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki suchego maku
2 jabłka
5 dag rodzynek
Dodatkowo:
olej
cukier puder
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do mleka i rozpuścić je w nim, następnie dodać do
tego jajko, cukier i mąkę oraz rodzynki i mak dokładnie wszystko
wymieszać, a na koniec połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem,
przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie kłaść je łyżką na rozgrzany olej i smażyć na złoty
kolor po usmażeniu chwilę przestudzić na papierowym ręczniku, aby
odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz