Zapiekanka z kaszą jęczmienną
Ciasto
15 dag mąki pszennej
10 dag pełnoziarnistej
10 dag margaryny
4 łyżki zimnej wody
Nadzienie
20 dag kaszy jęczmiennej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka masła
2 jajka
zielona pietruszka
kilka suszonych pomidorów w ziołowej zalewie
przyprawy
Wykonanie:
Margarynę pokroić w kostkę dodać obie maki i rozcierać malcami, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, następnie dodać wodę i zagnieść ciasto które schłodzić minimum 30 min.
Kaszę zalać 300 ml bulionu warzywnego dodać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów i szybko zagotować(pod przykryciem), następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn, wyłączyć płomień i zostawić tak jeszcze na kilkanaście minut, aby kasza doszła.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a papryki w troszkę grubszą na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebule z papryką w trakcie dodać troszkę soli i pieprzu pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory odsączone z zalewy. Do przestudzonej kaszy dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy oraz jajka i dowolną ilość zielonej pietruszki, wymieszać i doprawić całość do smaku ma być troszkę pikantne.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem na wierzch wyłożyć całe nadzienie z kaszy. Piec w temp. 200st około 25-30 min, po upieczeniu podawać gorące.
Smaczny sposób na wykorzystanie kaszy :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada :) zdjecie zachęca do zjedzenia :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kaszę jęczmienną, fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńz nieba mi dziś spadłas, bo własnie zastanawiałam się co z kaszy jęczmiennej zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam bo to dobry sposób na podanie kaszy :)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)