Ciasteczka wyszły pyszne takie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie wewnątrz jednym słowem coś pysznego.
Szkoda tylko, że jutro już nic fajnego nam nie przygotuje bo jej siostrom znudził się pobyt u babci i wracają do domu, a wraz z nimi hałas i zamieszanie które zabija wenę kulinarną Oli :)
Cynamonowe ciasteczka
2.3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta soli
Dodatkowo:
cukier
cynamon
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem do którego dodać jajka i
dokładnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz 1
szczyptę soli, przy pomocy łyżki wymieszać ciasto ( wydaje się luźne, ale tak
ma).
W miseczce wymieszać około 1/2 szklanki cukru z 1 łyżeczką cynamonu.
Suchymi dłońmi brać niewielką ilość ciasta i uformować kuleczkę mniejszą
od orzecha włoskiego, następnie obtoczyć ją w cukrze i ułożyć na
natłuszczonej blaszce.
Pomimo tego, ze ciasto jest luźne bardzo dobrze
się formuje.
Piec w temp. 180 st około 20 min, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki i
wystudzić.
Wspaniałe ciasteczka Iwonko, pogratuluj Oli :)
OdpowiedzUsuńA nie mówiłam, że dziewczynki będą Cię rozpieszczać ? :D
No tak od czasu do czasu im się to zdarza :)
Usuńsliczne i pyszne
OdpowiedzUsuńPyszne i proste :)
UsuńŚwietne ciasteczka, na pewno obłędnie pachniało w kuchni :)
OdpowiedzUsuńCynamon jest bardzo aromatyczny więc jeszcze jego zapach roznosi się po domu :)
Usuń