wtorek, 29 stycznia 2013

Cynamonowe ciasteczka

Czas wolny od zajęć szkolnych i brak młodszego rodzeństwa w domu sprzyja rozwijaniu się kulinarnego talentu u mojej nastolatki. Jeszcze przed feriami Ola dostała od koleżanki przepis na ciasteczka i dzisiaj zaserwowała je nam do kawy.
 Ciasteczka wyszły pyszne takie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie wewnątrz jednym słowem  coś pysznego.
Szkoda tylko, że jutro już nic fajnego nam nie przygotuje bo jej siostrom znudził się pobyt u babci i wracają do domu, a wraz z nimi hałas i zamieszanie które zabija wenę kulinarną Oli :)


Cynamonowe ciasteczka          

2.3/4 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru 
3/4 kostki margaryny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 jajka 
1 szczypta soli 
Dodatkowo: 
cukier 
cynamon
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem do którego dodać jajka i dokładnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz 1 szczyptę soli, przy pomocy łyżki wymieszać ciasto ( wydaje się luźne, ale tak ma). 


W miseczce wymieszać około 1/2 szklanki cukru z 1 łyżeczką cynamonu. 
 Suchymi dłońmi brać niewielką ilość ciasta i uformować kuleczkę mniejszą od orzecha włoskiego, następnie obtoczyć ją w cukrze i ułożyć na natłuszczonej blaszce. 
Pomimo tego, ze ciasto jest luźne bardzo dobrze się formuje.
 Piec w temp. 180 st około 20 min, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki i wystudzić. 




6 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasteczka Iwonko, pogratuluj Oli :)
    A nie mówiłam, że dziewczynki będą Cię rozpieszczać ? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasteczka, na pewno obłędnie pachniało w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon jest bardzo aromatyczny więc jeszcze jego zapach roznosi się po domu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody