Strony

czwartek, 3 stycznia 2013

Przekąska z naleśników

Takie naleśniki to cudowny sposób na poprawienie sobie nastroju w taki paskudny dzień jak dzisiaj, można oczywiście wciągnąć tabliczkę czekolady i poczuć się lepiej, ale ja jednak polecam taki podwieczorek.

Przekąska z naleśników

Ciasto : 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 szklanka wody 
1 jajko 
1 łyżeczka cukru 
1 szczypta soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo: 
1 jajko 
2-3 jabłka
wiórki kokosowe 
cukier 
olej
Wykonanie:
 Ciasto:
 Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto.
 Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
 Usmażone i ostudzone naleśniki, posmarować rozmąconym jajkiem na środku posypać cukrem i wiórkami kokosowymi (około 1/2 łyżeczki)
 Jabłka pokroić w ćwiartki, kłaść po kawałeczku jabłka na przygotowane naleśniki, złożyć je w malutkie pakieciki lub ruloniki.
 W płaskim garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć w głębokim tłuszczu naleśniki na złoty kolor, mają być złote i chrupiące.
Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, można dodatkowo posypać cukrem, ale to nie jest konieczne.

 Podawać gorące z dowolnym budyniem lub kisielem.



1 komentarz: