czwartek, 23 lutego 2012

Naleśnikowe kopertki

Moje dzieci bardzo lubią naleśniki i wcale nie trzeba dla nich wymyślać czegoś nowego czy bardzo wymyślnego. Do szczęścia wystarczą im zwykłe suche  i słoiczek dżemu, ale jak im się przygotuje coś ekstra to pałaszują, aż miło.
 Chrupiące naleśniki w sosie z białej czekolady przypadły do gustu wszystkim był tylko mały problem z zakwalifikowaniem ich do odpowiedniej kategorii bo nie byliśmy pewni czy to deser czy kolacja :)

Naleśnikowe kopertki

naleśniki smażymy z ulubionego przepisu u mnie to były takie zwykłe, najzwyklejsze
Masa serowa:
1/2 kg sera śmietankowego
1/2 słoiczka z konfitury z płatków róży
cukier puder
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1-2 łyżki masła
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Naleśniki usmażyć z ulubionego przepisu. Ser zmiksować na gładką masę i wymieszać z konfiturą, następnie dosłodzić cukrem pudrem do swojego smaku ja dałam około 2 łyżek. 1/2 czekolady zetrzeć na wiórki przy pomocy noża. Na środku naleśnika ułożyć porcję sera, posypać wiórkami z czekolady, złożyć w kopertę bez rozsmarowywania sera. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim złożone naleśniki. Pozostałą czekoladę rozpuścić z mlekiem. Naleśniki podawać gorące i chrupiące polane sosem z białej czekolady, udekorowane kleksem konfitury. 














4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że już jestem po śniadaniu, bo z chęcią bym spróbowała!
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki mogłabym jeść o każdej porze dnia i nocy! Twoje pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody